• Hans Henrik Pedersen

Fotoserie: Blodkløver og vintervikke efter vinteren

Vintervikke og blodkløver er to af de arter, som landbrugsstyrelsen overvejer at tillade, når listen over arter til efterafgrødeblandinger bliver udvidet i en kommende bekendtgørelse. Det var opløftende for et par uger siden at genbesøge efterårets flotteste efterafgrødeareal. Efter frost og sne var væk stod vintervikke og særligt blodkløver friske og frodige.


Det er da mere opløftende at besøge efterafgrødeparceller i oktober, når mange arter står grønne og blomstrende. Men nok så vigtigt er det, hvordan arter og blandinger står efter vinteren.

- Er der stadig vækst i nogle arter?

- Har efterafgrøderne dækket af, så græs og ukrudt er holdt nede?


Jeg blev faktisk lidt opløftet ved besøg i efterafgrødemark ved Holstebro udlagt af Yttebrog i samarbejde med Sagro, SEGES og FRDK. Herunder billeder fra flere af de mest interessante parceller.


Billeder herunder er taget i marken den 18, februar 2021

Vintervikke herover er her udsået i et Landsforsøg sammen med blandt vinterhavre og cikorie

Blodkløver ses her som den eneste overlevende art i CarbonFarm 2020 blandingen.

I en parcel udlagt med frø fra DSV blev blodkløver udsået med større udsædsmængde. Dermed er det muligt at opnå en god dækning af jorden


En enkelt plante af blodkløver. Med passende udsædsmængde kan der opnås god dækning af jorden. I Holstebro udviklede blodkløveren sig rigtig fint og blev ikke udkonkurreret af andre udsåede arter.


For vildtet er de overlende arter herunder særlig blodkløver meget eftertragtede.

FRDK havde på arealet udlagt 16 parceller med forskellige blandinger. Her ses CarbonFarm blandinger fra tre år. Fra ventre 2018, 2019 og 2020. Den mest synlige forskel er at olieræddike i 2020 blev udskiftet til den sent blomstrende og dermed lave sort: Barracuda. Dermed er der færre kulstofrige stængler, der skal håndteres ved foråsarbejdet.

GUDP støtter CarbonFarm projektet.


Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481