• Niels Damsgaard Hansen, Pressemdarbejder FRDK

Skeptiker dag "Klima og biodiversitet uden plov" gentages i Jylland den 22. juni 2021

Med den grønne omstilling og en ny EU-landbrugspolitik er der lagt op til nye tider i planteavlen. Velas, FRDK og Danmarks Naturfredningsforening inviterer til en faglig dag for landmænd, der uforpligtende vil høre om pløjefri nytænkning i planteavlen.


Pressemeddelelse.

Foto: Riber Hog Anthonsen, Ommestrupgaard ved Mørke, er tirsdag 22. juni kl. 13-17 vært for arrangementet ”Klima og biodiversitet uden plov”. Han har 21 års erfaring i at dyrke pløjefrit og har de seneste seks år dyrket efter principperne i Conservation Agriculture.


Over 5.150 danske landmænd har prøvet at dyrke pløjefrit på hele eller dele af deres jord. Måske er du en af dem? Eller du er bare en af dem, der er nysgerrig på at nytænke din planteavl uden plov?

Uanset hvor man er henne i sin planteavl inviterer Velas, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK) og Danmarks Naturfredningsforening til en interessant faglig dag for landmænd om tidens tendenser i planteavlen.

De fleste landmænd er klar over, at fremtiden stiller andre krav til planteavlen end blot at dyrke med høje udbytter og lave omkostninger. CO2-lagring i jorden, øget biodiversitet, mindre erosion, færre pesticider og så videre bliver den nye standard inden for de kommende år.

Det lyder måske fremmed? Men arrangørerne tør godt vove den påstand, at det slet ikke er så svært. Hvorfor kan man høre meget mere om tirsdag 22. juni kl. 13-17 hos Riber Hog Anthonsen, Ommestrupgaard på Ebeltoftvej 124 i Mørke.


Driver 150 hektar med direkte såning

Riber Hog Anthonsen droppede ploven for 21 år siden og dyrker nu 150 hektar efter principperne i Conservation Agriculture. Desuden driver han 70 hektar økologisk. Alt sammen i samarbejde med sin ægtefælle Birgitte og søn Mads.

- I sin tid fandt vi det meget dyrt at pløje vores meget stive jord, og det blev aldrig godt. Derfor skiftede vi over til først dybdeharvning, som heller ikke var nødvendigt.

- For seks år siden begyndte vi at så direkte. Og det går godt. Vores udbytter er lidt større og omkostningerne til maskiner og brændstof cirka halveret, konstaterer han.

Det og meget andet vil han fortælle om på dagen.

Hertil kommer andre spændende indlæg.


Hør om CO2-lagring og biodiversitet

På dagen er der også andre spændende indlæg om tidens tendenser i planteavlen, maskinøkonomi ved pløjefri dyrkning, biodiversitet og CO2-lagring med mere.

Turen går selvfølgelig også i marken for at se og høre meget mere om at dyrke pløjefrit i praksis. Undervejs er der også gode muligheder for at stille spørgsmål og snakke med indlægsholderne og kollegaer.


Gratis at deltage, men tilmelding nødvendig

På grund af Corona-situationen er der kun 65 pladser, og tilmelding er derfor nødvendig på mailadressen hsc@frdk.dk senest 21. juni.

Deltagelse er efter først til mølle-princippet, og du får at vide, hvis dagen er fuldt booket. I øvrigt er det gratis at deltage.

Se video med Riber Hog Anthonsen her.


Program for dagen

  • 13.00 – 13.15 Velkomst v. Riber, Velas og FRDK

  • 13.15 – 13.30 Forandringer på vej i dansk landbrug – nye krav v. DN Thyge Nygaard

  • 13.30 – 13.50 Kulstoflagring i jorden ved brug af efterafgrøder – hvordan, hvor meget og økonomi v. Jacob W. Nymand, FRDK

  • 13.50 – 14.10 Biodiversitet i agerlandet v. seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen, AU

  • 14.10 – 14.30 Kaffe og kage

  • 14.30 – 14.50 Maskinøkonomi v. Karl Jørgen Nielsen, KJN Maskinrådgivning

  • 14.50 – 15.10 Min omlægning til CA v. Martin Molbo, bestyrelsesmedlem FRDK

  • 15.10 – 15.30 Mine erfaringer med CA v. Riber Hog Anthonsen

  • 15.30 – 17.00 Tre grupper i marken – ved Karl Jørgen, Jørgen Axelsen, AU/Carsten Riis Olesen, Dansk Jægerforbunog en Riber/Martin

CarbonFarm projektet støttes af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481