• Hanne Schønning, Kommunikationskonsulent, FRDK

shopFRDK: Ugens efterafgrøde - Honningurt

Flere af jer har sået spændende arter og blandinger ud enten før eller efter høst. En blanding som har solgt rigtig godt, er FRDKs nye blanding ”CarbonFarm 2020”, som består af: 18 % Olieræddike (Sen blomstring), 18 % Sandhavre, 4 % Honningurt (Mantelsaat), 25 % Fodervikke (Sommervikke), 15 % Blodkløver (Inkarnatkløver), 10 % Alexandrinekløver, 6 % Boghvede og 4 % Oliehør.

I denne uge fokuserer vi på honningurt og dens egenskaber.

Honningurt i renbestand ved FRDK demo hos Martin Krokstrop 5. september 2018.

Fotos: Hans Henrik Pedersen

Honningurts karakteristiske lilla blomster i ”CarbonFarm 2019” blandingen i SAGROs efterafgrødedyst 23. oktober 2019. Foto: Hans Henrik Pedersen

Egenskaber

ShopFRDK sælger kun Honningurt med coating (Mantelsaat), der sikrer en god etablering og god spredbarhed. Honningurt kan spire fra overfladen, og det er vigtigt, at de små frø ikke bliver placeret dybt.

  • Honningurt har pælerod med mange små rødder, der er gode til at forbedre den øverste del af jordprofilen i specielt lerjorde. Honningurt forbedrer densiteten i efterafgrøde blandinger og kan vokse hurtigt og udvikle en stor biomasse specielt, hvis der er kvælstof til rådighed i jorden, eller hvis den samdyrkes med kvælstoffikserende arter som f.eks. fodervikke.

  • Honnningurt er specielt god til at lave symbiose med myccorrizha svampe og kan frigive både fosfor og kalium til den følgende afgrøde.

  • Den blomstrer over en lang periode, og kan producere masser af frø. Den tiltrækker masser af insekter, når den blomstrer, er derfor en god plante markens fugleliv.

  • Honningurt bliver nemt ødelagt med en knivrulle og de døde stængler bliver hurtigt sorte. Det er en fordel om foråret, idet en sort overflade bliver hurtigere varm af solens stråler end en grøn/brun.

Eftertragtet art

Honningurt (Phacelia) er en meget populær efterafgrødeart overalt i Europa og den store efterspørgsel har betydet store prisstigninger de seneste år.

Udsæd, kg frø pr. ha: 6-10 kg i renbestand og 2,5-3 kg i blanding

Sådybde: 1-1,5 cm

Såtid: Før eller efter høst

C/N forhold: Mellem

Foder: Nej

Selvfordragelighed: OK år efter år i samme mark

118 visninger
Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481