• Af Hanne Schønning, Kommunikationskonsulent, FRDK

Jay Fuhrer, amerikansk forsker, sigter mod mindre input og høj bundlinje

Deltagerne ved seminar med de to verdenskendte forskere inden for sund jord, Jay Fuhrer og John Kirkegaard, fik sig nogle gode råd med på vejen, da FRDK i fredags afholdte vinterseminar i Daastrup Forsamlingshus i Viby Sjælland.

Herunder gengives lidt af Jay Fuhrers indlæg med inspiration fra en rigtig god artikel bragt af Effektivt Landbrug mandag i denne uge.

Jay Fuhrer til højre forklarer på engelsk og Søren Ilsøe fra FRDK sørger for løbende oversættelse til dansk. Foto: Hanne Schønning, FRDK

Den oprindelig jord var sund

Jay Fuhrer, specialist i jordsundhed fra Natural Resources Conservation Service (USDA), Bismarck, North Dakota, USA, lagde ud med formiddagens indslag om jordens sundhed. I North Dakota var der oprindelig prærie med bisonokser og efter istiden var jorden både meget næringsrig og der var en stor diversitet i plantematerialet på jorden. Efterhånden forsvandt bisonokserne og jorden blev drevet mere intensivt med monokultur, så det oprindelige plantedække forsvandt. Det har ført til en dårligere jordstruktur og mere erosion.

- Det frugtbare lag forsvandt efterhånden, og jorden blev mindre levende med lav porøsitet og dermed færre af de store porer, der sikrer afvanding, iltning og giver rødderne mulighed for at finde vej til næringsstoffer og vand, forklarede han.

Det vigtige kulstof/kvælstof forhold

Jay Fuhrer selv foretrækker at dyrke jorden, så den bliver sund og første skridt er et beskyttende lag, således at jorden hele tiden er dækket af planter eller afgrøderester.

- For at kulstof/kvælstof forholdet i jorden kan komme i balance, er det vigtigt at efterlade så meget plantemateriale på jorden som muligt, siger Jay Fuhrer. Det er sådan, at en tredje del af kulstoffet sidder i kernen, en tredje del i resten af planten over jorden og en tredje del i rødderne.

Samtidig med tilstedeværelsen af grønt plantemateriale, skal der være diversitet i plantearter og rodtype, så man har en kombination af forskellige rodtyper og derfor går Jay Fuhrer også ind for samsåning af afgrøder, som eksempelvis kan give andre fordele i form af langt mindre angreb af skadedyr i hovedafgrøden.

Mindre input

  • Tager mykorrhizasvampe skade af svampebejdset udsæd? Det tror Jay Fuhrer. Derfor var svampemidler det første, man holdt op med at anvende på hans farm. Derefter droppede han insektmidler for ikke at skade nyttedyrene.

  • På grund af afgrøderotation med kvælstoffikserende planter, har han ikke brugt gødning de sidste ti år. Der er heller ikke tilført fosfor, da den fosfor, der ellers er bundet hårdt i jorden, bliver tilgængeligt for planterne ved hjælp af samarbejdet med mykorrhiza.

  • Metoden giver ikke de højeste udbytter, men sigter mod en høj bundlinje

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481