• Hanne Schønning, Kommunikationskonsulent, FRDK

FRDK medlemskab giver adgang til ny viden og erfaringer fra ind- og udland

Som medlem af FRDK får du hver uge et FRDKnyhedsbrev, fyldt med ny viden fra både ind- og udland, erfaringer fra medlemmerne, faglige opdateringer samt kommende og spændende arrangementer fra hele landet. Det hele er naturligvis med fokus på pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture.

Er du ikke medlem? Så bliv det lige her.

Læs herunder lidt om jordløsning af PløjefriRådgiver Søren Søndergaard fra Vestjysk. Af andre emner i ugens FRDKnyhedsbrev kan nævnes:

- Høst af vinterærter i juli

- Conservation Agriculture uden brug af insektmidler

- De nye efterafgrøde-regler

- Nye undersøgelser for aksfusarium og DTR i vinterhvedesorter

- Diverse kommende arrangementer

Jordløsning

Er hårde klumper gennemtrevlet af rødder og måske med regnormegange? Så er jorden bare tør og behøver ikke løsning. Foto: Søren Søndergaard, Vestjysk.

Er jordløsning en tradition eller er der et reelt behov

Efter en vækstsæson hvor vækstbetingelserne har været gode, må det forventes, at der er en god struktur med fine gangsystemer fra rødder og regnorme. Glem ikke at etableringen i efteråret 2018 kunne foretages under ret tørre forhold. Vinteren, bortset fra midten af marts, var relativ tør. April og maj var også ret tørre og kølige. Det er i høj grad medvirkende til, at afgrøderne generelt har set rigtig pæne ud.

Kan gøre mere skade end gavn

Afgrøder, der vokser godt har også et godt rodnet, og det er med til at skabe gode betingelser for næste afgrøde, da gamle rodgange mv. er det bedste voksemedie for næste afgrøde. En dyb harvning af en jord i god lejring og dermed struktur kan nemt gøre mere skade end gavn. Man risikerer at tilstoppe gode og dybe regnormegange og under lidt fugtige forhold at pakke jorden, så luftskiftet forringes.

Brug en spade til at vurdere behovet

Gå en tur og grav nogle steder med en spade for at vurdere behovet for harvning, inden du kører ud og spilder tid og brændstof på unødvendig jordbearbejdning. Bemærk, at hvis jorden endnu ikke er blødt op med tilstrækkelig regn, kan jorden nogle steder føles hård. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for et behov for løsning. Er hårde klumper gennem-trevlet af rødder, og måske med regnormegange, så er jorden bare hård, fordi den er er tør.

Kun dyb harvning ved skade

Harv kun dybt, hvis man ved, at der er sket en skade, som måske kan afhjælpes med en harvning i 15 cm. Husk at en sådan harvning har negativ indvirkning på jordboende nyttedyr. Det må være en selvfølge, at hvis der udføres dyb harvning, skal jorden være tør for at undgå at lave skader.

For at undgå genpakning bør en evt. dyb harvning foretages samtidig med såning.

Ikke medlem? Så bliv medlem her

36 visninger
Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481