• Frederik V. Larsen

Vælg sentblomstrende olieræddikke. Bestil senest på søndag d. 7. juni, hvis du vil udnytte shopFRDKs

Olieræddiker er grundet det begrænsede artsvalg dominerende på lovpligtige efterafgrødearealer. På MFO-arealer med krav om to arter er honningurt den bedste partner til olieræddike. Vi har i shopFRDK gjort det let. Uden merpris kan olieræddike og honningurt leveres blandet i enten 25 kg poser eller 750 kg Big Bags. Brug links nederst for at gå direkte til shopFRDK.

Til venstre på begge billeder ses den tidligt blomstrende sort Romesa. Til højre ses den sentblomstrende sort Agronom. Se mere på twitter @FredVLarsen

Vælg en sentblomstrende olieræddike

Vi testede på Barløsegård i 2018 flere sorter af olieræddike. Fotos herover er fra 2. oktober 2018. Karakter for tendens for tidlig blomstering er henholdvis 6 for Romesa og 4 for sorten Agronom.

Såning før høst Særligt ved såning før høst, bør du vælge en sentblomstrende sort. Så undgår du ræddiker, der har skudt i vejret, hvis høsten bliver forsinket. I år har shopFRDK forhandlet en god pris på de sent blomstrende sorter Baracuda og Intermezzo. De koster ca. 2 kr. mere pr. kilo end de tidligt blomstrende sorter Romesa og Ikarus. Lageret af disse gode sorter er dog begrænset.

Grønsager, kartofler og roer I shopFRDK sælges også olieræddikesorten Farmer, der kan sanere for nematoder. Den bør du vælge, hvis du har grønsager, roer eller kartofler i dit sædskifte. I sådanne sædskifter er det dog endnu bedre at vælge en frivillig Terra Gold efterafgrødeblanding fx TG-3 eller TG-13.

Tjek den tyske sortsliste Ved valg olieræddikesort er en høj karakter for biomassetilvækst vigtig. Karakter for ”Tendens til tidlig blomstring” bør være lav. Sorterne i shopFRDK er på den tyske sortliste karakteriseret således:

Kilde: Bundessortenamt (2019) Beschreibende Sortenliste side 306-311. Ikarus data er fra 2015. Romesa er udgået at sortlisten; men har vækst som Ikarus.

Foderradise eller sennep som alternativ. Foderradise er nært beslægtet med olieræddike. Den er lavtvoksende og sent blomstrende. Udsædsmængde er mindre, så 1 kg foderradise kan erstatte 1,5 til 2 kg olieræddikke. Ifølge et svensk forsøg er sorten structurator lige så resistent mod kålbrok, som flere sorter af olieræddike. Kilde: "Konsten att hantera klumprotsjuka" Svensk Frötidning 3/12 s 11-14

Parceller sået 27. august 2019 ved CarbonFarm vært Jacob Justesen.

Tv: Foderradise 8 kg/ha Th: Ræddike (Romesa) 20 kg/ha, Foto: 7. november 2019

Gul sennep Sennep er prisbillig og hurtigstvoksende. Den er sammen med olieræddike godkendt som en lovpligtig mellemafgrøde. Som efterafgrøde er det specielt vores nematoderestistente sorter, der er interessante i roesædskifter. Gul sennep er modtagelig for kålbrok, så brug bør minimeres i rapssædskifter.

Bestil NU

Og læse mere om sorterne i shopFRDK

MFO - færdigblandet:

Olieræddike

Andre

Husk at bestille senest på søndag d. 7. juni. Du skal være medlem af FRDK for at få del i de gode priser. Du kan blive medlem her.

Udvalgte nyheder
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481