• Hans Henrik Pedersen, projektchef, FRDK

Bladrandbiller i ærter og i vikker

Hvis man etablerer efterafgrøder efter hestebønner eller ærter, skal man nok overveje artsvalget grundigt. Det gælder også i nabomarker. Blandrandbiller være ganske hårde ved ærter, vikker og nok også kløverarter. Blå bitter lupin ser det ud til at billerne går uden om.

Klik på billeder for at se nærbilleder af bid på markært og fodervikke. Det ser ud til, at bladrandbillerne også har forsøgt sig på lupinerne, men at de har fortrukket sig igen uden at gøre væsentlig skade. Fotos er fra 10. september, ca. 4 uger efter såning af efterafgrøderne.

Billeder herover er fra demo- og landsforsøgsparceller, der er etableret ved Anne Arentoft. Kysinggaard ved Odder. Fodervikke, der er meget benyttet som kvælstofmotor i efterafgrøder, var svær at finde ved mit besøg i sidste uge. Planten på billedet var ikke den mest skambidte. Det lykkedes mig heller ikke at finde hverken alexandrinekløver eller blodkløver i parcellerne. Kløverarterne har bladrandbillerne, nok også gnavet i.

Bladrandbillleder stammer givetvis fra nabomarken, med hestebønner, der ikke var høstet ved etablering af efterafgrøderne. Hestebønnerner var dog ikke ikke særligt hæmmet af skadedyr, og der var derfor ikke sprøjtet mod bladrandbiller.

TG-9 Jordløsner blandingen er udsået omkring forsøgs- og demoparcellerne,

I marken omkring forsøgsparcellerne har Anne Arentoft sået blandingen Terragold TG 9 (Jordløsner) fra shopFRDK. Her er det blå bitter lupin, der er kvæstofmotor. Vi håber, at bitterstoffer i lupinerne vil holde bladrandbillerne væk.

Vi planlægger i samarbejde med SEGES at arrangere en fremvisning af parcellerne, der omfatter efterafgrøder sået både før og efter høst. Et arrangement vil foregå i starten af november.

78 visninger
Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481