• Hanne Schønning, Kommunikationskonsulent, FRDK

Dagstema om Conservation Agriculture i DR P4 Sjælland i mandags

Der kommer i sandhed større og større fokus på pløjefri dyrkning og medierne har især fået øje på Conservation Agriculture (CA) systemet. Senest har DR P4 Sjælland i flere udsendelser i mandags, haft fokus på de klimamæssige fordele, som systemet kan bidrage til, nemlig både mindre CO2 udledning samt en større aktivitet af regnorme og andre små dyr i jorden. Næstformand i FRDK, Søren Ilsøe fortæller i en video, hvordan han dyrker sin jord uden plov samt fordelene ved den direkte såning i en mark med halm- og stubrester.

Se videoen og læs artiklen på DR P4 Sjælland her

Forskere er meget positive

I artiklen er leder af projektet Grønne Marker Stærke Rødder, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet Kristian Thorup Kristensen, meget positiv og udtaler:” Det er et dyrkningssystem, som har mange spændende effekter på jord og miljø, og det er et af budene på, hvordan bæredygtigt landbrug kan se ud i fremtiden”. Desuden tyder projektet på, at landmændene også bruger færre pesticider, fordi jorden ikke bliver udvandet af at blive pløjet. For når man bare lader jorden passe sig selv, så beholder den mange vigtige næringsstoffer, som gør brugen af pesticider mindre nødvendig. Det forklarer Carsten Petersen, der er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, ligeledes ved Københavns Universitet.

Hvis du vil høre indslagene i radioen

Link til formiddagsudsendelsen her

Udsendelsen er lang, men jeg har fundet klippene og 00:25:05 henne i udsendelsen udtaler professor Kristian Thorup Kristensen sig omkring, at tidligere bekymringer ved CA systemet, ikke længere er aktuelle. 00:33:15 henne i udsendelsen udtaler Søren Ilsøe sig direkte fra marken, hvor han sammen med reporteren ”vender” jorden og fortæller om livet i den upløjede jord. Til sidst udtaler professor Carsten Petersen 00:41:08 henne i udsendelsen, om det lavere pesticid forbrug og mindre risiko for udvaskning af pesticider i CA systemet, fordi jorden her er mere stabil.

Emner gentages om eftermiddagen her

02:34:46 inde i udsendelsen gentager både Søren Ilsøe samt professor Kristian Thorup Kristensen de før nævnte fordele ved Conservation Agriculture systemet.

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481