• Niels Damsgaard Hansen, Pressemedarbejder, FRDK

Vellykket høring om: Lagring af kulstof og øget biodiversitet i landbrugsjord

Der blev lyttet intenst og spurgt ind til, hvorfor så lille en andel af de danske landmænd stadig dyrker efter gammeldags principper, når Conservation Agriculture rummer en række indlysende fordele for såvel landmænd som samfund. Dagens høring på Christiansborg var arrangeret i regi af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg

De tre indlægsholdere, ved høringen var (fra venstre): driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Agrovi, seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen fra Aarhus Universitet og Søren Ilsøe, næstformand for FRDK

De tre indlægsholdere, ved høringen var (fra venstre): driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Agrovi, seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen fra Aarhus Universitet og Søren Ilsøe, næstformand for FRDK.

- Er landmændene ikke ret dysfunktionelle, når de fravælger at dyrke deres jord efter principperne i Conservation Agriculture? Sådan lød et af flere skarpe spørgsmål fra de i alt otte fremmødte folketingsmedlemmer med særlig interesse for lagring af kulstof i landbrugsjord.

Høringen i dag 24. april 2019 var indkaldt af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg efter lang tids indsats fra FRDK.

De tre indlægsholdere fik hver 20 minutter til at tale om henholdsvis:

  • Potentialet for lagring af kulstof i landbrugsjord med Conservation Agriculture

  • Biodiversitet i agerlandet ved dyrkning efter principperne i Conservation Agriculture sammenlignet med pløjet og harvet

  • Driftsøkonomien ved at dyrke Conservation Agriculture sammenlignet med et pløjet system.

Efter disse indlæg åbnede udvalgets formand, Thomas Danielsen fra Venstre, op for spørgsmålene -herunder også om landmænds dysfunktionalitet.

Kræver et helt andet tankesæt

Selvfølgelig var der ingen af de tre indlægsholdere, som var enige i, at landmænd er dysfunktionelle blot fordi, de ikke for længst har sendt ploven til jernhandleren og er gået over til at dyrke Conservation Agriculture.

- Men vi har gennem århundreder brugt ploven og ved, hvad den kan. Den er sikker, og landmænd vil helst vise pæne marker frem, hvor grønne ny-fremspirede planter står på rækker i en sort jord, svarede Søren Ilsøe.

Han uddybede med at fastslå, at det kræver nogle store overvindelser at tage skridtet for de fleste, men at mange unge landmænd udviser en meget stor interesse for systemet.

Se mere på nettet og læs næste FRDKnyt

Alle høringer bliver optaget af Folketingets medarbejdere og er frit tilgængelige på nettet. Det gælder også denne høring om Conservation Agriculture, som nås fra denne side. Derfra er der også link til de præsentationer, der blev fremlagt.

I maj-udgaven af FRDKnyt vil medlemmerne desuden kunne læse mere om indholdet af høringen og de perspektiver, den rummer.

De otte politikere lyttede intenst til de muligheder, Conservation Agriculture rummer for lagring af kulstof i landbrugsjorden, biodiversitet og bedriftsøkonomi for landmændene. De stillede også mange spørgsmål til de tre indlægsholdere.

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481