• Hanne Schønning, FRDK

FRDKnyhedsbrev nr. 42 handler om, at efterafgrøder kan løfte udbyttet i vårbyg betydeligt

Der er mange fordele ved at være FRDK medlem, og en af dem er, at du løbende igennem nyhedsbreve bliver opdateret på nye forsøgs resultater, som blandt andet har fokus på efterafgrøder.

Efterafgrøder kan erstatte kvælstof

I et forsøg gennemført i 2018, har efterafgrøderne løftet udbytteniveauet i vårbyg med 3-4 hkg pr. hektar uanset kvælstofmængden. Dette svarer helt til tidligere resultater fra projektet Optitill. Byg + rug har vist sig ikke at kunne give samme effekt på udbytte som andre efterafgrøder. Figuren herunder viser udbytte af vårbyg efter de forskellige efterafgrøder. Udbyttet uden kvælstof er øget med 7-15 hkg pr. ha, højest, hvor der har været vikke i efterafgrøden. Dette kan naturligvis tilskrives en kvælstofeffekt. Det interessante er dog, at selv med de højeste kvælstofmængder til vårbyg, har det ikke været muligt at få samme udbytte i vårbyg, hvor der ikke har været efterafgrøder eller, hvor efterafgrøden har bestået af byg + rug. Ved 120 kg N mangler der 3-4 hkg pr. hektar! Dette må altså tilskrives andre forhold end kvælstofeffekt. Det er formentlig effekt af bedre jordstruktur, som følge af de gode efterafgrøder.

Figur 2: Udbytte af vårbyg efter forskellige efterafgrøder og ved stigende mængde kvælstof.

Flere fordele som FRDK medlem

Udover 40-50 FRDKnyhedsbreve pr. år modtager FRDKs medlemmer seks gange årligt FRDKnyt, som indeholder artikler fra både ind- og udland. De bliver desuden tilbudt rådgivning af eksperter samt deltagelse i erfagrupper og på studieture.

Endnu ikke medlem?

så kan du blive det lige her.

207 visninger
Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481