• Kasper Holm Kristensen, LMO

Vellykket etablering af efterafgrøder

Det gælder om at få gode efterafgrøder, der blandt andet gør noget godt for jorden og den efterfølgende afgrøde. Hvis det er en lovpligtig eller målrettet efterafgrøde skal den desuden leve op til kravene. Undersåning som udlæg eller såning før høst er oplagte muligheder, hvis det gribes rigtig an.

Her er der gang i efterafgrøden, og med bælgplanter iblandet er det en god, frivillig efterafgrøde, der leverer noget godt til jorden og den efterfølgende afgrøde.

Udnyt de gode dage

Hvis du vil udsprede efterafgrøden før høst i en stående afgrøde, skal du være meget opmærksom på flere forhold:

  • Hvis det er tørt, så hold øje med vejret og vent, til der er eller vil falde regne. Ved tynd dæksæd skal ikke sås alt for tidligt pga risiko for gennemgroning

  • Marken skal være ren for ukrudt

  • Halmen skal snittes og spredes jævnt

  • Er der anvendt ukrudtsmidler, som kan hæmme afgrøden? Vi ved Monitor giver problemer og Mustang Forte skader kløver ærter og vikke m.v. Honningurt skades ikke af Mustang Forte. Midlerne Cossak, Hussar og Atlantis mistænkes for at give skade på flere arter.

  • Sørg for at bruge udstyr, der vitterlig kan sprede ud på den bredde, du ønsker.

  • Hold øje med forekomsten af sneglefør udspredning

Der er også meget stor forskel på, hvor godt frø spirer ved udspredning ovenpå jorden. Under tørre forhold spirer eksempelvis Structurator og vikke næsten 100 procent, mens olieræddike kun spirer 5-10 procent ved udspredning. Terra Gold blandingerne kvitterer også for god fugt på jordens overflade, hvis de spredes ud inden høst.

Hvis der er mistanke om forekomst af snegle, kan det være en idé at iblande rug, som spirer hurtigt, og som sneglene er helt vilde med at æde.

Husk at bestil frø i shopFRDK - senest 25 juni

Læs hele artiklen fra FRDK-nyt marts 2018, s 16-17

Øvrige artikler i FRDK-Nyt marts 2018

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481