• Hanne Schønning, FRDK

Stor tilslutning til pløjefri majsdemo

Omkring 100 interesserede landmænd trodsede regnvejret og mødte op til FRDK's pløjefrie majsdemo sidste tirsdag. Tørken har taget toppen af udbyttet, men vært Jan Møllegård Jensen forventer ensilage af super kvalitet. De mange års pløjefri dyrkning kommer i år for alvor majsene til gode. Der er sat masser af kolber, og nu bliver kernerne efter alt at dømme fyldt op efter den seneste regn. Jan Møllegård har ikke haft vandingsanlægget i gang i flere år. I år er der dog vandet. Demomarken fik ved blomstring 32 mm. Der er to kolber på de fleste planter, og der er mange planter med tre kolber.

Deltagerne blev delt op i grupper og hørte blandt andet om:

  • Sorter ved KWS, Limagrain og Tjoelker

  • Fordelene ved pløjefri dyrkning, ved værten Jan Møllegård Jensen

  • Gødskning med især fosfor og mikronæring, ved SAGRO og BioNutria

  • Nitrifikationshæmmer til gylle og svampebekæmpelse, ved BASF

  • Derudover var også tid til at ”sparke lidt dæk” sammen med Semler Agro, Väderstadt og Brdr. Holst Sørensen, samt få en snak om grovvare med ATR Landhandel

Varde Ølgod landboungdom sørgede for gode grillede pølser med tilbehør samt drikkevarer!

Majssorter og specialbygget såmaskine I demonstrationsmarken har Jan sået tre rækker med hver sort. Der er sået 14 sorter fra Limagrain, ni sorter fra KWS og fire sorter fra Tjoelker Cebeco.

Jan Møllegård præsentere sine pløjefri erfaringer med blandt andet en specialbygget såmaskine, som kan placere fosfor og kvælstof hver for sig. Maskinen er en Gaspardo en-korns såmaskine påmonteret en stribeharve og dermed velegnet til direkte såning. Da harven kun bearbejder en trediedel af jordoverfladen, har det givet et mindre tab af vand fra jorden i foråret, og desuden sikret, at jordens biologiske liv er blevet forstyrret mindere. Såsæd og kvælstof lægges i samme sårille. Gødningsudstyr til flydende gødning er påmonteret, og en dyse i hvert såskær sikrer, at den flydende fosforgødning sprøjtes dels på hver side af frøet og dels over frøet.

Afprøvning af sur fosforgødning

I et område af majsmarken er afprøvet den flydende sure gødning (pH 1,5) NP 5-8 fra Bionutria. Formålet med afprøvningen var, om gødningen, som normalt bruges til kartofler, ville lave en svidningsskade i majsen. Der blev afprøvet forskellige mængder gødning sammenlignet med en NP 11-16 fra DanGødning. På billedet nederst ses på nuværende tidspunkt en markant forskel i højden på majs tilført NP 11-16 til venstre i billedet og majs tilført NP 5-8 til højre i billedet. Samtidig med en højdeforskel, er stænglen også noget kraftigere, hvor der er tilført NP 5-8, som skete ca. tre uger efter tilførsel af NP 11-16. Samtidig med denne forskel i tidspunkt, har majsen til højre i billedet tillige i alt fået 32 kg kvælstof mindre i NS 20-10 end majsene til venstre i billedet. Vi formoder at den sure NP 5-8 gødning er meget gavnlig for majsen, men resultaterne skal tages med forbehold, da der er flere faktorer, der kan spille ind.

Se øvrigt materiale om pløjefri dyrkning på Isbjerg Møllegård:

Udvalgte nyheder
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste nyheder
Arkiv

© FRDK, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK
Industrivænget 22, 3400 Hillerød
CVR: 25057481